Altdorf

térkép: link
szín: kék-vörös








A csodák és a változatosság városa, a Birodalom fővárosa, az uralkodó, Karl Franz székhelye. A városban találhatjuk Sigmar Nagykatedrálisát, a Mágia Iskolák székhelyeit valamint a Mérnökök Iskoláját. Mindemellett Altdorf ad otthont a számtalan furcsábbnál furcsább teremtményt bemutató Birodalmi Vadasparknak is. Joggal mondhatjuk, hogy a kereskedelem és a tudomány központja is egyben. A dokkokban nyüzsögnek a kereskedők, a tavernákban pedig a tanulni vágyó ifjak.

[...]


Habár a város felett, a jog szerint, a Birodalom császára, Reiklandi választófejedelem, Altdorf hercege stb. Karl Franz uralkodik, számtalan egyéb elfoglaltsága miatt gyakorlatilag egyáltalán nem jut ideje a város mindennapi ügyeinek intézésére. Így nem csoda, ha a hatalom ténylegesen a gazdagabb kereskedők és befolyásosabb nemes urak kezében összpontosul. A városban óriási a korrupció. Megjegyzendő, hogy ha a császár tudatában van is ennek, nem tesz ellene semmit.

A város egyik ékessége a Császári Palota, mely roppant kiterjedésével nagyságban felülmúl bármely más építményt. Ez persze nem meglepő, ha belegondolunk, hogy a császári udvartartás, - mely a legkülönfélébb politikai, gazdasági és társadalmi intrikák melegágya – gyűjtőhelye a Birodalom minden szegletéből érkező nemeseknek, léthűtőknek és talpnyalóknak.

Politikai értelemben a legfontosabb csoportosulás, a legősibb nemesi családok tagjaiból álló, Államtanács. Habár semmilyen alkotmányos felhatalmazással nem rendelkezik, mégis az állami ügyek minden területén beleszólása van a császár döntéseibe. A tanács örökös tagjai Sigmar mindenkori főpapja, a Nagy Teogonista is, aki méltán tekinthető a Birodalom egyik legbefolyásosabb emberének.

Habár a választófejedelmek személyesen csak ritkán tűnnek fel az udvarban, képviselőik révén állandóan jelen vannak. Ezek a küldöttek alkotják az un. Elsők Tanácsát. Feladatuk a különféle Birodalmi ediktumok, adókivetések és hasonló határozatok vizsgálata, s ezekről a választófejedelmek folyamatos tájékoztatása. A tanács hatalma a fejedelmek összefogásán nyugszik.  A legerősebb császár is tehetetlen ugyanis a választófejedelmek többségének ellenszegülésével szemben, akik így bármely birodalmi törvény alkalmazását megtagadhatják, ha éppen érdekeik így kívánják.

Jámbor Magnus uralkodása óta Altdorf a mágia tudományának is a fővárosa. Mint az köztudott nyolc mágia iskola létezik, melyek a nyolc mágikus áramlat egyikének energiáját öntik formába.  Egy kivételével minden iskola saját rendházzal rendelkezik a városon belül. (Habár három építményről – a Tűz Iskolájának lángokkal fedett tornyairól, a Mennyei Rend fenséges palotájáról valamint a Fény Iskolájának misztikus piramisáról -, a mágiában járatlan lakosok vajmi kevés tudomással bírnak.) A Jáde Rend székhelyét- mely hatalmas fák ágairól ereszkedik alá – magas falak takarják el a kíváncsi szemek elől. A Szürkék Rendje rozoga épületét az egyik nyomornegyedben találhatjuk. Mondják, számtalan alagút köti össze a város legkülönfélébb pontjaival. Az Ametiszt rend központja az Ó-Altdorfi temető, ahol a pestis áldozatai találnak örök nyugalomra...habár a szóbeszéd szerint inkább kísértet járta hely ez, aminek kevés épeszű ember merészkedik csak a közelébe, ha nem muszáj. Az Arany Rend alkimistái egy hatalmas, állandóan füstfelhőbe burkolózó épületet, melyet ők csak Műhelynek neveznek, tartanak fenn maguknak, ahonnan mindenféle titokzatos anyagot engednek a Reik habjai közé. Egyedül a Borostyán Rend nem rendelkezik épülettel a városban. Ehelyett inkább a Borostyán hegy járataiban találtak menedékre.

Ha Altdorfról van szó, akkor mindenképpen meg kell emlékezni a Mérnökök Iskolájáról is. Számtalan elképesztő technikai újdonság fűződik a nevükhöz, különösen ami a hadigépezeteket illeti. Az iskola alapítója a legendás géniusz, Leonardo de Miraglio volt. Az általa feltalált és megépített gőztankokat még ma is csak itt tudják karbantartani és javítani. (Sajnos új tankok építésére már nem képes senki, így a mester halála óta nem is készült egy sem.) A mérnökök által készített eszközök a halálostól, - mint a hírhedt sorozatvető ágyú -, a teljesen hasznavehetetlenig -mint amilyen például Von Tropp rugó-rásegítéses lánc lasszója – terjedő skálán helyezkednek el, habár a többség ezért valahol a két végpont között található.
A mérnökök közül sokan a törpék népéből kerülnek ki. (A tradíciókat nagy tiszteletben tartó nép nem is nézi jó szemmel ezeket a kilengéseket. A törpékre ugyanis nem jellemző, hogy féltve őrzött titkaikat csak úgy megosztanák más fajok fiaival. Ezért ezek a törpe mérnökök gyakran száműzetésbe is kényszerülnek tetteik miatt.)
A városban egyébként jelentős törpe kolónia található. A már említett mérnökök mellett többségük kereskedő netán munkás, de tulajdonképpen a társadalmi ranglétra majd minden foka képviseltetve van körükből. A kolónia tagjainak előjoga közé tartozik, hogy saját zászló alatt vonulhatnak hadba, saját egyenruhát viselhetnek, mely sokkal inkább a birodalmi stílust követi, mint a tradicionális törpe öltözködést.<

Altdorf, annak ellenére, hogy a szárazföld belsejében található, jelentős kikötővárosnak számít. A várost átszelő Reik, ugyanis olyan mély és széles mederrel rendelkezik még ennyire a szárazföld belsejében is, hogy lehetővé teszi még azt is, hogy óceánjáró hajók is megforduljanak a dokkokban. Ha már a hajókról szólunk, akkor mindenképpen említést kell tenni a Birodalmi hadiflottáról is. Csatahajói nem olyan kecsesek, mint a breton vagy marienburgi társaik, sokkal inkább a mindennapi használatot tartották szem előtt tervezésükkor. A flotta kötelékében találhatunk olyan különlegességeket is, mint a Pokolkalapács osztályú hadigályák. Ezek a hajók mindössze egy hatalmas, előre néző ágyúval vannak felszerelve, melynek azonban akár egyetlen lövésével is képesek elsüllyeszteni egy nagyobb csatahajót is.

Altdorf a Sigmar hit központja, így nem csoda ha a Birodalom leghatalmasabb Sigmar katedrálisával büszkélkedhet. Az óriási épület, melyet, - legalábbis így tartják - , azon a szent helyen építettek, ahol Sigmart császárrá koronázták, egy nyolcszöget formáz, falai pedig ezerféle motívumokkal gazdagon díszítettek. A mellette épült palota a mindenkori Nagy Teogonista rezidenciája.

Négy nagy olyan lovagrend említhető, mely valamilyen formában a városhoz köthető. Elsőként természetesen a Reiksguardról kell szólni. A rendet III. Wilhelm alapította, s ő nevezte ki őket a mindenkori császár testőrségének is. Soraiban a Birodalom minden szegletéből érkezett nemes urakat találhatunk.
Egy új alapítású rend a High Helm lovagrend, melyet a nép csak „Jegenye légiónak” becéz, lévén soraiba csak átlag feletti magassággal megáldott nemesek kerülhetnek. Rosszmájú pletykák szerint a jelöltek intelligenciája messze alulmarad testmagasságukkal szemben...
A Feary Heart (Tüzes Szív) lovagrend, fanatikus Sigmar hívők rendje, egyben a Nagy Teogonista személyes testőrsége.
Említést kell még tenni a Griffmadár lovagrendről, melyet Jámbor Magnus alapított 2305-ben, szintén Sigmar egyházának védelmére. Habár a rend eredetileg nulni alapítású, amikor a főváros Altdorf lett, ők is áttették ide székhelyüket. Nem ápolnak valami fényes viszonyt az előbb említett másik sigmarita rendházzal, lévén mindkét rend gy tartja, hogy Sigmar egyházának védelmezése kizárólag őt illeti.

Hosszú története során Altdorf számtalan ellenséggel kellett szembenézzen. 1707- ben Vaskarom Gorbad ostromolta meg a várost, ami az uralkodó, Sigismund császár életébe is került. Néhány évszázaddal később, a hosszú és keserves Vámpír háborúk alatt több alkalommal is élőhalott sereg próbálta bevenni a magas falakat. Vlad von Carstein, minden idők leghatalmasabb  vámpír fejedelme, n volt a legközelebb ahhoz, hogy bevegye a várost 2051- ben. A korabeli krónikák szerint, a védők már a falak feladásán gondolkodtak, s csak III. Wilhelm, akkori Nagy Teogonistának sikerült bennük újra felkelteni Sigmar igaz hitét, s további harcra bírni őket. Wilhelm  tudta, hogy Vlad sebezhetetlenségének titka egy mágikus tárgyból, a Carstein gyűrűből ered.  Ezért felbérelte az egyik legnagyobb mestertolvajt, Felix Mannt, hogy lopózzon be Vlad sátrába és lopja el a gyűrűt. Miután a mestertolvaj sikerrel járt, saját életének feláldozásával, sikerült neki újra, s ezúttal végelegesen a nemlétbe taszítania a sebezhetetlenségétől megfosztott vámpír fejedelmet. (A krónikák szerint magával rántotta a várfalról, s mindketten a várárok karóin lelték halálukat.) Ettől a naptól fogva Wilhelm lett az élőhalottak ellen menedéket kérők védelmező szentje.
Manfréd, az utolsó vámpír fejedelem, egy évszázaddal később érkezett a falak alá, hogy bevégezze azt, amit Vlad elkezdett. Egy másik Nagy Teogonista, III. Kurt volt az, aki ebben megakadályozta. Sigmar főpapja, a Feloldozás bűvigéinek segítségével elporlasztotta az élőhalott sereg nagy részét, s visszavonulásra kényszerítette ezzel az élőhalott fejedelmet. (A dolog pikantériája, hogy a varázsigét a néhai Vlad von Carstein egyik fekete mágiát tartalmazó varázskönyvéből, a Liber Mortis-ból olvasta fel.)

Mint a legnagyobb és leggazdagabb város, a falakat védő katonái talán a legjobban felszerelt egységek  a Birodalomban. A városban nem csak a helyi erők vannak jelen, hanem a császár személyes testőrsége is. Igazán komoly veszély esetén az uralkodó parancsára, mind a Választófejedelmek min a szabad városok vezetői (az un. Burgomaisterek) kötelesek megfelelő számú katonát kiállítani és a császár parancsnoksága alá rendelni. Ezek az összesített csapatok alkotják a Birodalmi hadsereget.

Az altdorfi címerben gyakran visszatérő motívum a griffmadár, Sigmar kalapácsa és a Birodalmi korona. Gyakori ábrázolási mód, a kalapácsot tartó griff. A címerekben gyakran feltűnik a kulcs motívum is, mely a város Birodalomban elfoglalt központi szerepére utal. Sokszor találkozhatunk még a Reiksguard által használt koronázott koponya motívummal is.

0 megjegyzés :: Altdorf

Megjegyzés küldése