Averland

térkép: link
választófejedelem: Marius Leitdorf halála óta nincs
tartományi főváros: Averheim
szín: sárga és fekete









Averland, habár nem a legnagyobb és nem is a legbefolyásosabb provincia mégis a Birodalom leggazdagabb tartománya. Termőföldjei kivételesen termékenyek, – köszönhetően az Aver és a Felső-Reik állandó árvizeinek. Averland tökéletes lótenyésztő vidék, innen kerülnek ki a Birodalom legjobb hátas és csatalovai. A tartomány híres még a hossz szarvú marháiról és a kitűnő borairól is.

[...]
A terület legfontosabb földrajzi képződménye a Fekete Tűz hágó. Ez a mély, vulkanikus eredetű hasadék, az egyetlen megbízhatóan járható út a Világvége hegységen át. A hágó híres a kiszámíthatatlan időjárásáról. Egy látszólag szép napon is pillanatok alatt kialakuló hóvihar lepheti meg az óvatlan utazót.
Egy ősi törpe út halad át a hágón, mely a Világvége hegység törpe erődjeit és a határ menti hercegségeket köti össze a Birodalommal. Ezen az úton érkeznek Averheimbe (Averland fővárosába) a kereskedelmi karavánok, melyek a számtalan egyéb egzotikus áru mellett, biztosítják a tartomány érc utánpótlását. A kereskedelem az ami biztosítja Averland gazdagságát, habár ezért nem kis árat kell fizetni. A hágó szinte állandó támadások színtere. A hegységben élő ork és goblin törzsek folyamatos veszélyt jelentenek az áthaladni szándékozókra. Féken tartásuk nem egyszerű feladat.

Az átjáró védelmét a Hágóőrség látja el. Csapataik a legjobb kiképzést kapó katonákból állnak. Kedvelt fegyverük az alabárd és a puska. A gárda nem hivatalos címere, egy sárga alapon fekete lángnyelveket formázó minta.
A Hágóőrök speciális alakulatát alkotják, a nyomolvasókból, vadászokból és egyéb különlegesen képzett katonákból álló Hegyivadászok. Ezek a katonák egytől-egyik kiváló íjászok és erdőjárók, akik úgy ismerik a hágó minden négyzetcentiméterét, mint a saját tenyerüket.

A Fekete Tűz hágó sok történelmi csata színtere volt. Itt lelte halálát Marius Leitdorf, averlandi választófejedelem, egy ork törzsfő csapásai alatt. (az incidens óta nem is neveztek ki új választófejedelmet a tartomány élére) Amennyiben még visszább megyünk az időben, akkor említésre méltó Gorbad Ironclaw (1707) vagy a goblin törzsfő Grom (2410) hadjárata, de semmiképpen nem feledkezhetünk meg a Birodalom egyik talán legfontosabb ütközetéről, a Sigmar által megvívott, Fekete Tűz szurdoki csatáról sem. (i.e.1.)

Averland erős szálakkal kötődik, a Birodalomtól délre elterülő Tilea földjéhez. Ez a kötődés érhető tetten például a számszeríj és a pika használatában, de ezt mutatja a Tileában a háború isteneként tisztelt Myrmidia istennő virágzó kultusza is. A birodalmi tartományok közül az averlandi seregben található meg a legtöbb zsoldos, melyek nagy része tileai földekről érkezik. A két legfontosabb lovagrend a Tündöklőő nap lovagjai és a Myrmidia templomoslovagrendd, melyet az Arábia ellen vezetett keresztes hadjáratok alatt 1487-ben alapítottak.

Különleges történelmi események színtere volt egykoron, a ma már csak romokban fellelhető Három Torony néven elhíresült épületegyüttes. A tornyokat hajdanán a nemes elfek népe építette, s egy csata színtere volt, még a korai időkben. A csatát az embernépek nyerték, s azóta a tornyok romokban hevernek. Manapság banditák és útonállók lakóhelyéül szolgálnak, melyet minden tisztes polgár jobban teszi ha messzire elkerül.

A főváros, Averheim, mellett számos prosperáló település található még Averlandban. Ilyen a Fekete Tűz hágó előtti utolsó városka, Hochsleben, vagy éppen a gyönyörű fafaragásairól híres Wuppertal, de ide kívánkozik a bortermelés központja, Loningbruck neve is.

0 megjegyzés :: Averland

Megjegyzés küldése