Hail Ceasar!!!

Régi nagy vágyam látszik teljesülni, végre belekezdek egy történelmi wargame-be és építek egy makedón sereget.

Gondoltam, hogy némi motiváció gyanánt a sereg építésének történetét dokumentálom a blogon.

Előrebocsátom, hogy 28 mm-es méretarányban, a Heail Ceasar rendszerre készül a sereg, bár ahogy tapasztalom szinte bármilyen játékrendszerben használhatóak lesznek, csak arra kell figyelni, hogy milyen módon talpalja őket az ember.

Ebben a méretarányban szerintem megkerülhetetlen a Warlord Games és az általa gyártott műanyag dobozok. Mivel kidolgozottságban ezek már bőven elérik a fém modelleket, az áruk pedig jóval barátibb, így nem kellett sokat gondolkodni, hogy mi fogja a sereg alapját adni.

Alapvetően egy közepesen nagy, a terepasztalon már jól mutató és némi taktikázásra is lehetőséget biztosító sereg építése lenne a cél, így 500 pont értékű csapat felállítása mellett döntöttem.

A sereg alapját nyilván a phalanx-ok fogják képezni , amiből 2 dobozzal rendeltem. Ezek még nem érkeztek meg, de amint a magyar posta is úgy akarja, részletesen bemutatom majd a doboz tartalmát, fényképekkel dokumentálva.



A történelmi hitelesség, és persze a játékrendszerben használható sereglista miatt, a figurák másik jelentős részét a lovasság fogja kitenni. Ezek a modellek szintén a Warlord Games-től érkeznek, de már nem műanyag, hanem fém kiszerelésben.
Ezek a figurák már megérkeztek, így a következő posztban már be is tudom mutatni, hogy milyen minőséget képviselnek. Első ránézésre nagyon szépen kidolgozott figurák, remélem a festés után is jól fognak mutatni.

A sereg többi részét némi görög zsoldos hoplita és persze a könnyűgyalogos (peltast) egységek fogják kitenni. Itt a Victrix cég figuráira esett a választás, mert szintén jó minőségben és műanyag kivitelben, nagyon jó dobozos kiszerelésben lehet kapni.
A hoplita dobozban 48 figura van, ami bőven elég akár 3 egység kiállítására is.

A könnyűgyalogos doboz is nagyon gazdaságosnak tűnik, ebből szintén 3 egység kiállítható.
A fenti dobozokból fog tehát állni a sereg egyelőre. Később aztán minden bizonnyal fog még hozzájuk érkezni némi erősítés, de az még a jövő zenéje. Minden fenti dobozról szándékozok készíteni egy külön posztot képekkel, némi szubjektív véleménnyel megtűzdelve.

Mivel a makedón sereg lényeges részét képezték az un. hypaspist-ek, gondoltam, hogy én is felszerelek egy ilyen egységet. A legtöbb forrás szerint ezek az egységek a normál makedón phalanx-nál sokkal könnyebb fegyverzettel rendelkeztek, mert az egyik legnagyobb erényük a gyorsaságuk volt.
Ha már történelmi sereget építek szeretnék legalább megközelítőleg történelem hű figurákat, így amellett döntöttem, hogy a zsoldos hoplita figurákat fogom használni a hypaspistek megjelenítésére is, természetesen a megfelelő festés alkalmazásával.

Mivel a lovasság érkezett meg először, így a következő posztban ezekkel a figurákkal fogok foglalkozni.



2 megjegyzés :: Hail Ceasar!!!

  1. Helló!

    Egyik kollégám most kezdett Hail Caesar rendszerbe szintén 28mm-es Warlord figurákkal, szóval érdekelne minket debrecenieket, hogy haladsz a projekttel. Bármilyen infónak nagyon örülnék! :)

    Üdv:
    Kaba

  2. Szia! Haladok a dologgal, csak nem olyanok a fényviszonyok mostanában, hogy tudnék csinálni rendes fényképeket a kész egységekről a rendelkezésemre álló eszközzel, vagyis a telefonommal. :) Minden fenti egység megérkezett, néhány már készen is van. Ha van kérdés ezekkel kapcsolatban szívesen válaszolok. Illetve tudok összehasonlító fotókat küldeni a vixtrix-warlord figurákat illetően, ha szeretnétek méretarányokat, doboz tartalmat stb. Annyi változás azért történt, hogy rájöttem, hogy a Nagy Sándor féle makedónok helyett inkább Pyrrhos féle makedón-görög sereget kell építeni, mert ahhoz van ellenfél római sereg. Ez persze sokat nem változtat a dolgon, de némi konverzió azért szükséges, ami beszerzés alatt.

Megjegyzés küldése