Nuln

város színei: fekete
térkép: link









Nuln, az egykori főváros, ma a Birodalom egyik legnagyobb szabad jogú városa. Egykoron, Jámbor Magnus idejében, császári székhely volt. Zászlóin és címerein ma is Magnus szimbólumai, a griff és két csóvájú meteor látható. Mostanában Nuln sokkal inkább a Birodalmi Hadmérnöki Iskoláról és más régmúltú és igencsak jó hírű egyeteméről híres. Egyesek szerint ebben a tekintetben felülmúlja a jelenlegi fővárost és császári székhelyt, Altdorfot is.

 [...]

A város fontos kereskedelmi csomópont. A törpe erődítményekből ugyanúgy érkezik ide árú, mint a déli tartományokból, de még Tilea kereskedői is fel-fel tűnnek a nagyobb vásárokon. Ennek persze megvan a maga hátulütője is. Nuln ugyanis igen gyakran volt célpontja a különböző zöldbőrű invázióknak a múltban. Két hírhedt vezér, Vaskarom Gorbad és Grom a Nagyhasú is kifosztotta a várost.
A kereskedelem mellett a város gazdagsága és gazdasága szempontjából, a második legfontosabb tényező a Hadmérnöki iskola. Óriási kohóiban és finomítóiban nyeri el végső alakját a hegyek gyomrából kibányászott vas. Leginkább persze mérnöki pontossággal megalkotott fegyverek kerülnek ki a műhelyekből, pisztolyok, puskák, ágyúk és mozsarak formájában, melyeket aztán tisztes profittal értékesíthetnek a többi tartománynak. Az iskola ugyanakkor a képzésben is jeleskedik. A Birodalom talán legfelkészültebb tüzérei kerülnek ki az oktatók értő kezei alól. Az oktatók s a diákok folyamatosan új fejlesztéseken dolgoznak, gyakran ebben komoly segítséget kapnak az Arany rend mágusaitól is.
Ezek után nem meglepő, ha a város serege leginkább a távolsági fegyverek használatában jeleskedik. A tűzfegyverek mellett azonban híresek még a pikás egységek is, melyek máshol a birodalomban szinte egyáltalán nem léteznek.

Habár Nulnnak nincs saját választófejedelme, mégis találhatunk egyet a városban. A wissenlandi választó, Emanuelle bárónő, ugyanis a a várost választotta székhelyéül, csekélynek éppenséggel nem nevezhető udvartartásával egyetemben. (A bárónő egyébként az egyetemek rektora is, bár ez leginkább csak egy ceremoniális címnek tekinthető.) Emanuelle bárónő híres szertelen báljairól és ünnepélyeiről. Mondják minden vágya, hogy ezekkel felülmúlja az altdorfi császári udvart. (Mások szerint a bárónő igencsak dekadens életet él…)

Nuln vallási szempontból is a Birodalom egyik központja. IX. Kasmir, a két sigmarita főpap egyike, székhelye a városban található. A legjelentősebb templom, nem meglepő módon, a sigmarita főtemplom, mely nagyságával, pompájával, valamint nem utolsó sorban Jámbor Magnushoz való kötősével, rengeteg zarándokot vonz Nulnba. A második legjelentősebb templomot Verena, a jóság és igazság Istennőjének szentelték.

0 megjegyzés :: Nuln

Megjegyzés küldése